fbpx

Emberekről az emberekért

Mindig válhatunk jobbá, mindig lehet még mélyebb az önismeretünk, mindig lehetnek még jutalmazóbbak kapcsolataink.

Lehetnének, de hogyan?

Előadássorozatunk célja, hogy a pszichológia kiaknázhatatlan tárházából olyan témákkal szolgáljunk vendégeinknek, melyek által növelhetik a tudományban való jártasságukat, mentális egészségüket, társas kapcsolataik minőségét, problémamegoldó-és megküzdőképességüket.

Gyakran támad ötletünk, mely az életünket szebbé, magunkat pedig elégettebbé tesz. Egy időre. Sebaj, nem adjuk fel, és jóllétünkért tenni vágyó személyek lévén igyekszünk újra és újra megújulni. Azonban a sokadik megújulás már nem biztos, hogy olyan könnyen megy, mint az elsők. Egyre nehezebb felkutatni lehetőségeinket és egyre nehezebb élni velük. Olykor talán el is keseredünk kicsit, hiszen látjuk környezetünkben, a médiában, hogy mindenki annyira jól csinálja, mindig mindenki annyira új, vagy legalábbis annak tűnik.

Ezzel megalkotjuk saját kis valóságunkat, melyről szentül hisszük, hogy úgy jó és igaz. De vajon más valósága milyen? S ha más, mint a miénk, vajon melyikünkének kellene hinnünk. A válasz legalább annyira bonyolult, mint amennyire egyszerű: mindkettőnek, és közben egyiknek sem.

A szociálpszichológia egyik alap axiómája, hogy mindannyian megkonstruáljuk saját valóságunkat. A konstruálás pedig egy igazán aktív, alkotó folyamat, melyben részleteket emelünk ki, nagyítunk fel, vagy épp tüntetünk el – azaz torzítjuk a valóságot. De baj-e ez?

Válaszunk újfent elég kétélű. Egyrészről nem, mert nem véletlenül tesszük, hiszen gyakran a hasznunkra válik, növeli hatékonyságunkat, gyorsaságunkat, vagy épp segít 1-1 helyzet elviselésében. A probléma ott kezdődik, ha ezt túlzott mértékben alkalmazzuk, és szükség esetén sem tudjuk levetkőzni. Ezzel gondolkodásunk merevvé, viselkedésünk rugalmatlanná válik.

Mit tehetünk azért, hogy mindez ne történjen meg? A választ érdemes a tudományban keresnünk. Ugyanis a tudomány az, ami a folytonos dinamizmusra, a kritikai szemléletre, a dolgok mögé látásra, a cáfolhatóságra, a mindig megújulásra törekszik. Végképp igaz ez a pszichológia tudományára, mely nemcsak egy etalon, de egy hatalmas segítség is valamennyiünknek. Ha a 2. bekezdésben felvázolt kérdésekre, a „hogyan”-ra keressük a választ, akkor azt mondhatjuk, hogy a pszichológia az az eszköz, mellyel legtöbb fejlődni vágyó szükségletünk kielégíthető. Legyen szó a kompetenciáról, teljesítményről, a kognitív, érzelmi, vagy épp társas igényekről, a színvonalas tanokkal csak gazdagodni tudunk.

Ezeket a színvonalas előadásokat tárja látogatói elé a MOHA Ház programsorozataival.

Programok

There are no events

Játssz – dönts – győzz meg!

Előadássorozatunk izgalmasan ötvözi a közgazdaságtan és a pszichológia tanait – s nyújt betekintést a gazdaságpszichológia sokoldalú dinamizmusába. Jelen határterület az egyetlen, mely képes megmagyarázni azokat a réseket, amiket önmagában egyik ág sem. Így, hogy mikor racionálisak az emberek, sőt egyáltalán, mi a racionalitás? Hogy miért lenne érdemes akár egyéni, akár társadalmi szinten az együttműködést választani? Hogy hova vezet jelenlegi stratégiánk akár a környezetszennyezés, vagy az ország GDP-je terén? S, hogy mi lehet a megoldás a felvázolt problémákra?

Előadásainkban körbejárjuk az emberi természet, az emberi döntések, a piac és a marketing-eszközök napos, vagy esetenként borús oldalát.

Mára a tudománynak elég szilárd és kiforrott az álláspontja gondolkodásunk sajátosságairól, a mentális folyamatokról. Egyre többet tudunk a különböző döntési mechanizmusokról, a problémamegoldó folyamatok során használt algoritmusokról és heurisztikákról és a különböző befolyásolási technikákról.

Az ennek vetületében felhalmozott tudást pedig hat szervesebb altéma alá csoportosíthatjuk. A játékelméletesszenciája a való élet szimulációja, melyben a racionális döntések sora egy végső irracionális produktumhoz – akár katasztrófához is vezethet. Míg itt a választási lehetőségeken van a hangsúly, addig a döntéselmélet magára a kialakítási folyamatra, annak fonákságaira irányítja a reflektorfényt. Már itt is megjelenik az az alapkülönbség, mely elválasztja tőlünk, emberektől a szuperintelligens gondolkodásmódot. S ez még tovább bontakozik – vagy inkább bonyolódik, ha nekünk kell ítéletet hoznunk egy ember vagy robot mibenlétéről. Hiedelmeink hajlamosak önfenntartók lenni, de számos olyan technika létezik, amivel meggyőzhetnek minket más igazakról, vagy épp mi terelhetünk valakit (remélhetőleg) a jobb irányba. Ha pedig ez sikerült, akkor attitűdváltozást idézhettünk elő az egyénben, ami sokkal kellemetlenebb pszichés megterhelés, mint azt hinnénk. A tudás hatalom. S ezen információk, folyamatok birtokában egyfajta szuperhősök kezdünk lenni, akik eldönthetik, hogy jóra vagy rosszra használják az erejüket. Nincs ez másképp a reklámpszichológiában sem, ahol az érem mindkét oldalát láthattuk már annak tündöklő fényességében.

Ráadásul sorozatunk nemcsak elméletet, hanem valós, gyakorlatban is hasznosítható tudást is ígér. Ugyanis az előadások után fiatal tehetséges kutatók segítenek feldolgozni az előadásokon hallottakat egy-egy workshop keretén belül.

Gyere el minden gazdaságpszichológiai előadásunkra, és szerezz tanúsítványt az elsajátított tudásodról!

Programok

Attitűdváltozás – Dr. Kiss Paszkál

2020 Már. 18
Moha Ház, Budapest

Reklámpszichológia – Csehák Hajnalka

2020 ápr. 20
Moha Ház, Budapest


Álom – vízió – valóság

Egyre több helyen halljuk, hogy mennyire fontos az önismereti munka. Még talán el is hisszük mindezt, de vajon tudjuk-e, hogy miért az? A teljesség igénye nélkül vegyünk sorra néhány szegmenset.

Mélyebb önismerettel kiegyensúlyozottabbá válunk. Képesek leszünk elkülöníteni saját gondjainkat más problémáitól, saját életünket a másétól. Tudatosan fel tudjuk mérni szükségleteinket, vágyainkat, erősségeinket és gyengeségeinket. S képesek is lehetünk elfogadni ezeket, legyen szó magunkról, vagy a világról. A rosszkedv mélyén képessé válunk meglelni az okot, a nehézségben a lehetőséget, önmagunkban pedig a potenciált. Nehéz pontosan kifejteni, mit is ad személyiségünkhöz az önismeret, jobb inkább megtapasztalni. Annyi azonban bizonyos, hogy sokkal rugalmasabbak, reflektívebbek, elfogadóbbak lehetünk általa.

Ehhez kínál egy lépcsőfokot a MOHA Ház 2019-2020-as Álom-vízió-valóság című programsorozatával, melyben egy utazásra invitálja vendégeit. Egy olyan izgalmas önismereti túrára, mely énünk, álmaink, vízióink és nem utolsó sorban – valóságunk legrejtettebb zugaiba kalauzol el bennünket. Így repítve magunkat a személyiségfejlődés rögös, de annál érdekesebb és jutalmazóbb útjára.

  • Mit hordoznak álmaink a klasszikus freudi álomfejtés és PolczAlaine tanai nyomán?
  • Hogy segítenek minket álmaink a legsötétebb és legfényesebb oldalunk összeegyeztetésében Jung szerint?
  • Mit mond az idegtudomány az álmokról, azok szerepéről?
  • Milyen hatással van magzati életünk és a születésünk élménye a személyiségünkre?
  • Hogy állunk a véggel – ki tudjuk-e bontakoztatni a bennünk rejlő potenciált?
  • Hogy segítették az álmok és víziók a legizgalmasabb művészeket – például Lewis Carollt?
  • Lehete-e gyógyító egy vízió – hogy segíthetnek minket a módosult tudatállapotok a mindennapi stresszkezelésben?
  • Mi az igazság és mi a valóság – hogy torzítjuk akaratlanul is saját kedvünkre a világot?
  • S végül: megegyezik-e amit érzünk, amit mondunk és amit mutatunk?

Tarts velünk sorozatunk valamennyi állomásán, légy részese ennek a nem mindennapi utazásnak, közelíts belső harmóniád felé. Mindezt pedig a program végeztével egy oklevéllel is tanúsítani fogjuk neked.

Programok

Gyógyító képzelet – Dr. Szabó Gergely Sándor

2020 ápr. 1
Moha Ház, Budapest

Igazság = valóság? – Dr. Krekó Péter

2020 ápr. 27
Moha Ház, Budapest

Szavakban a valóság – Bóta Tímea

2020 máj. 13
Moha Ház, Budapest


Top
error: Védett tartalom!!