fbpx

Szólalj meg!

Álljunk egy vállalat bármelyik fokán, egy dolog valamennyiünkben közös: időnként szükséges magunkat mások előtt adekvátan kifejeznünk. Legyen szó egy szervezeti meetingről, egy tárgyalásról vagy egy egyszerű prezentációról, sokat ront megítélésünkön, ha mondanivalónk formai része nincs a helyén. Ha kiállásunk nem elég határozott, ha metakommunikációnk nem elég meggyőző, ha hangunk megremeg, ha tenyerünk izzad.

Az imént felsorolt ismérvek a közeli vagy távoli múltból sokunknak felsejlenek, és gyakran címkézzük „lámpalázként”. Ez, a nyilvános szerepléstől való intenzív szorongás ölthet kisebb vagy nagyobb mértékben testet. Az ok általában diffúz, de gyakran kötődhet múltbeli negatív tapasztalatokhoz, például egy-egy rosszul sikerült iskolai felelethez vagy szerepléshez. Azonban, ezt leszámítva is van egy univerzális jellege. Az evolúciós pszichológia szemüvegén keresztül például a kiközösítéstől való félelem is állhat a kellemetlenség mélyén. Hiszen ha megszégyenülünk, már nem leszünk vonzóak a csoport számára, ami így kitaszíthat minket. Ősi múltunkban pedig ennél nagyobb büntetés kevés létezett.

Kezdjük kapiskálni az okokat, még talán eszünkbe is jut 1-1 negatív élmény, sőt még talán az evolúciós magyarázatban is látunk némi rációt. De ezen a ponton felmerül a kérdés.

Mi a megoldás?

Zsigerszerűen rávágjuk, hogy a „gyakorlás”! És ezzel igazunk is van, részben. Ugyanis gyakorolni akkor jó, ha már vannak olyan támpontjaink, amik segítenek minket a helyzet pozitív eredménnyel való abszolválásában. Ilyen támpont lehet a légzésre való odafigyelés, a hangképző szervek működésében való jártasság vagy egyes relaxációs technikák ismerete. Így ha azt szeretnénk, hogy a gyakorlás egy felfelé irányuló spirál, és ne szenvedés legyen, érdemes az említett tényezőkkel kezdeni. Sőt, ezeket még a gyakorlott felszólalóknak is megéri elsajátítani, hiszen a beszéd egészére tud jótékony hatást gyakorolni. Így nem csak a remegő hangra vagy a heves szívdobogásra, de a megnyilvánulás letisztultságára, fókuszáltságára és meggyőző erejére is.

Ebben nyújt segítséget Szabó Pál Tamás és Tőkés Antónia „Nyilvános beszéd” tréningje, mely minden fontosabb szegmensre rávilágít, és a gyakorlatban hasznosítható akciósémákat kínál a résztvevőknek. (link a leírásra)

Természetesen a forma keveset ér a mögöttes tartalom nélkül. Hiszen igazán hitelesek csakis akkor lehetünk, ha mondandónk az általunk képviselt értékekkel, nézetekkel összhangban van. Ha fel tudjuk lelni azt a vezető érzelmet, amire felfűzhető beszédünk. Viszont, hogy ez az őszinteség és kongruencia hallgatóságunk számára is egyértelmű legyen, arra a forma nyom pecsétet.

Önmagunk kifejezése mindenkit érint. A lehetőség pedig a kezünkben, hogy jól sőt egyre jobban érintsen.

Horváth Patrícia
Meraki

Top
error: Védett tartalom!!