fbpx

Hárítunk és védünk

Elhárítjuk a problémákat. Megvédjük magunkat a mérgező gondolatoktól, a negatív eseményektől. Szuperképesség lenne ez? Vagy valami univerzális adottság, esetleg egy fejleszthető kompetencia?

Talán mind a három.

Előző cikkünkben Freud tanaiba betekintést nyerve megismerhettük a tudattalan rejtelmes fogalmát, az ID, ego és superego bűvkörét és fő működési elveit. S ha kicsit elmélyedtünk az információkban, könnyen rájöhettünk, hogy mennyire komplex és jól szervezett rendszer is ez. De ha még tovább gondoltuk, arra a megállapításra is juthattunk, hogy mennyi hibalehetőséget rejt.

Azonban a perfekcionista felettes énünktől jól tudjuk, hogy hibázni rossz, kellemetlen manőver. És hiába az erőn felül teljesítő ego, aki igyekszik az ösztönkésztetések, belső és külső normák és nem utolsó sorban a valóság keretei között ügyesen lavírozni, megesik, hogy nem sikerül neki úgy, ahogy szeretnénk. Ami persze normális, hiszen a valóság korlátolt, s ha célunk túlmutat annak keretein, szentesítve az eszközt néha igenis torzításoknak vetjük alá a világot.

Amikkel pedig ezeket a torzításokat elvégezzük, azok elhárító mechanizmusaink. Freud még elég negatívan értelmezte a jelenségeket. Egyfajta önbecsapásként, melyekkel tudattalanul tesszük elviselhetőbbé énünk elvesztett küzdelmeit.

Szerencsére mindez nem maradt ilyen tragikus az évek során, sőt, már Freud lánya, Anna is máshogy kezdi látni a működéseket. Ugyanis ő az ego aktív, alkotó, szerepére helyezi a hangsúlyt; valamint a környezethez való alkalmazkodásra. Ennek fényében nem ítél minden elhárító mechanizmust rossznak, patológiásnak.

Későbbi elméletalkotók (pl. Vaillant) pedig még ennél is tovább mennek, ugyanis ők már valódi segítségről, az alkalmazkodást szervesen szolgáló (adaptív) énvédő mechanizmusokról is beszélnek. Ilyen például az altruizmus (mások önzetlen segítése) vagy a humor.

Te – kedves Olvasó, aki eddig kitartottál az elhárítások szösszenetnyi összefoglalásában – megérdemled, hogy választ kapj az első bekezdésben feltett három kérdésre. Vagyis, ténylegesen mik is az elhárító (énvédő) mechanizmusok?

Az igazság az, hogy kicsit minden elméletalkotónak igaza volt. Az elhárításokat automatikusan alkalmazzuk, ha valamilyen külső/belső történéssel nem tudunk megbirkózni, és egyes módok valóban nem szolgálják az egészséges énműködést. Mások azonban pont, hogy segíthetik azt!
Előbbiek gyakran jelennek meg álmainkban is, amiket érdemes azonosítani, hiszen ha sikerül megdolgoznunk őket, rengeteget tehetünk mentális egészségünkért. Így tehát valamennyi mechanizmus fejleszthető kellő odafigyeléssel, jártassággal és önismerettel.

Tegyél a jártasság felé egy nagy lépést, és gyere el október 14-én a MOHA Ház álomfejtésről szóló előadására!

Ha kíváncsi vagy, pontosan milyen elhárításokkal élünk mindennapjainkban, iratkozz fel értesítőnkre, ahol hamarosan megküldjük neked!

 

Top
error: Védett tartalom!!