fbpx

Játssz – dönts – győzz meg!

Az élet döntések sora, de az élet játék is. Talán az élet egy olyan játék, ahol folyamatosan döntenünk kell. Ahol meggyőződéseinkben szilárdnak, mégis fejlődni képesnek és rugalmasnak kell lennünk. Ahol az újra nyitottnak, a digitalizáció fonalát felvenni képesnek illik lenni. Ahol úgy szükséges megőrizni értékeinket és azokban az állandóságot, hogy egyes értékek, prioritások folyamatosan változnak. Ahol megannyi átverésnek, álhírnek vagy egyszerűen csábításnak kell ellenállnunk.

A kicsit sem paradox elvárások tárháza után úgy gondolom, ember legyen a talpán, aki ezt az élet nevű játékot jól játssza.

Már pedig sokan játsszák jól, és még többen játszhatnánk jobban.
Ehhez a „jól és jobban”-hoz nyújt egy lehetőséget a Meraki 2019-2020-as előadássorozatával.

Hogyan gondolkodunk? Mi alapján hozunk döntéseket? Mi különböztet meg minket a gépektől? Meg tudnak-e minket téveszteni mások – legyenek természetes vagy mesterséges intelligenciák? Mennyire erősek a hiedelmeink? Képesek vagyunk-e változni, vagy épp védekezni a befolyásolással szemben?

A kérdéseket olvasva bizonyára sok ötletünk támad az egyes témaköröket illetően. Gondolkodni tudó, döntéseket hozó ágensek lévén a legtöbb kérdést még akár meg is tudnánk válaszolni egy-egy racionális felelettel.

Vagy kevésbé racionálissal, de annál inkább emberivel és életszerűvel. Mégis min múlik ez? Mikor és hogyan válaszolhatunk, sőt választhatunk jól?

Mára a tudománynak elég szilárd és kiforrott az álláspontja gondolkodásunk sajátosságairól, a mentális folyamatokról. Egyre többet tudunk a különböző döntési mechanizmusokról, a problémamegoldó folyamatok során használt algoritmusokról és heurisztikákról és a különböző befolyásolási technikákról.

Az ennek vetületében felhalmozott tudást pedig hat szervesebb altéma alá csoportosíthatjuk. A játékelméletesszenciája a való élet szimulációja, melyben a racionális döntések sora egy végső irracionális produktumhoz – akár katasztrófához is vezethet. Míg itt a választási lehetőségeken van a hangsúly, addig a döntéselmélet magára a kialakítási folyamatra, annak fonákságaira irányítja a reflektorfényt. Már itt is megjelenik az az alapkülönbség, mely elválasztja tőlünk, emberektől a szuperintelligens gondolkodásmódot. S ez még tovább bontakozik – vagy inkább bonyolódik, ha nekünk kell ítéletet hoznunk egy ember vagy robot mibenlétéről. Hiedelmeink hajlamosak önfenntartók lenni, de számos olyan technika létezik, amivel meggyőzhetnek minket más igazakról, vagy épp mi terelhetünk valakit (remélhetőleg) a jobb irányba. Ha pedig ez sikerült, akkor attitűdváltozást idézhettünk elő az egyénben, ami sokkal kellemetlenebb pszichés megterhelés, mint azt hinnénk. A tudás hatalom. S ezen információk, folyamatok birtokában egyfajta szuperhősök kezdünk lenni, akik eldönthetik, hogy jóra vagy rosszra használják az erejüket. Nincs ez másképp a reklámpszichológiában sem, ahol az érem mindkét oldalát láthattuk már annak tündöklő fényességében.

Ezekbe a témákba nyújt betekintést hatalkalmas előadássorozatunk, mely ha „szuperhős-bizonyítványt” nem is, de valós, gyakorlatban is hasznosítható tudást mindenképpen ígér. Ugyanis a 60 perces színvonalas előadásokat egy-egy félórás workshop követi, ahol helyzetgyakorlatokon, valósághű példákon keresztül dolgozzuk fel az előtte elhangzottakat. Tehát, ha a képességtől szeretnél eljutni a kivitelezésig, az elmélettől a gyakorlatig, akkor a november 6-án Dr. Mérő Lászlóval és a játékelmélettel induló programsorozatunkon a tökéletes helyen jársz.

Horváth Patrícia
Meraki

Top
error: Védett tartalom!!